top of page

Road to Imatra, část 2. / #6DaysToGo


Stejně jako včera je tu další část předzávodních informací a taky trochu mých postřehů.

Imatra momentálně hlásí čerstvý sníh a 4 stupně pod nulou, což jsou ideální podmínky. Celý týden má být pod nulou a zataženo, tak doufejme, že z těch mraků taky něco ještě spadne.

V dnešním článku se vám pokusím přiblížit jednotlivé tratě, které na nás čekají, obhájce titulu na jednotlivých a potenciální favority pro letošní rok.

Odkaz na stránky mistrovství

Čtyři závody během 5 dní

Každé mistrovství (ať už Světa, Evropy nebo národní) má otestovat momentální připravenost a formu závodníků, a tak není divu, že většinou bývají tyto akce velice náročné vzhledem k poměru dní a počtu závodů. Jelikož v LOBech jezdíme 4 druhy tratí (middle neboli krátká trať, long nebo česky klasická trať, sprint a štafety) čekají nás v juniorských a dorosteneckých kategoriích závody na všech tratích a to v pouhých 5 dnech. Mistrovství Evropy dospělých, které je pořádáno společně s naším mistrovstvím, bude ještě obohaceno o divácky velice atraktivní sprintové štafety, takže dospěláky čeká dokonce 5 závodů v 6 dnech.

A když už o nich mluvím, rovnou s nimi taky začnu...

Sprintové štafety (pouze ESOC, středa 8.2.2017)

Jak už jsem zmínil, tento závod je divácky asi nejvíc atraktivní, jelikož by se dalo říci, že se "stale něco děje". Délka zkráceného sprintu, hromadný start, 6 úseků, 5 předávek. To je pouze zlomek lákadel, které tento závod nabízí jak divákům tak samotným závodníkům. Na divácké atraktivitě určitě přidá i "live GPS-tracking", díky kterému se dají jednotliví závodníci sledovat na internetovém přenosu, který pořadatelé často přenášejí veřejně na shromaždišti.

Start sprintových štafet ME 2016, Rakousko (foto: Markus Bianchi)

Štafeta je složena ze dvou členů, muže a ženy. Na každého čekají 3 úseky, samozřejmě ne hned po sobě, takže například ženy rozjíždí, objedou okruh, předají svému kolegovi, který se snaží dohnat ztrátu, kterou úsek před ním vytvořil nebo se snaží ztrátu, kterou mu štafetová kolegyně vybojovala, co nejmíně ztratit. V ideálním případě se snaží náskok na čele, každý z nich stále navyšovat, v tom případě to většinou znamená vítězství, nebo minmálně vítězný dojezd do cíle. V orienťáku a v LOBech obzvláště, se může stát cokoliv a o vítězství vás nakonec může připravit jedna vynechaná kontrola. Obzvláště v tak rychlém a kontaktním závodě, jakým sprintové štafety jsou, kdy se bojuje o každou vteřinu, se kontrola jednoduše přehlédne.

Výsledky jsou poté počítány v redukovaném pořadí, což znamená, že ve výsledkové listině se objeví pouze lepší tým z dané země (pokud ČR postaví dvě štafety, ČR 1 a ČR 2 a štafeta ČR 1 se umístí jako 5. a štafeta ČR 2 jako šestá, znamená to, že ve výsledcích bude počítána pouze ČR 1 a 6. místo připadne štafetě v pořadí za ČR 2)

Titul z minulého roku bude obhajovat každoročně a ve všech kategoriích, silné Rusko (Trapeznikova, Lamov), 2. Švédsko (Alexandersson, Nordberg), 3. Norsko (Ulvensoen, Watterdal). Štafeta ČR (Hančíková, Škoda) se ještě vešla na "velkou bednu" a obsadila 6. místo.

live GPS-tracking ME 2016, sprintové štafety

I když složení štafet ještě neznám, dá se předpokládat, že každoročně silné Rusko bude asi největším favoritem i letos. Ovšem v těsném závěsu budou silní Skandinávští rivalové Švédsko s Norskem a na domácí půdě bude určitě chtít o nejvyšší umístění bojovat i štafeta Finska. Ale jak už jsem psal, LOB je nevyzpytatelný a tudíž se do bojů o medaile může zapojit i někdo jiný, bylo by to podle mě ovšem velké překvapení.

Sprint (ESOC - úterý 7.2., JWSOC a EYSOC - středa 8.2.2017)

Nejkratší individuální závod, kde je potřeba neustálý kontakt z mapou a minumum chyb, protože i ztráta 10 sekund znamená poměrně velký propad pořadím a boje o medaile se odehrávají ve vteřinkách. Proto je ale důležité do bezchybné mapy zabudovat i rychlý běh, na kterém se zvyšující se lyžařskou přípravou závodníků, záleží čím dál tím víc.

Závody jsou stavěny na směrný čas vítěze někde mezi 15-20 minutami v elitních a juniorských kategoriích. Trošku kratší tratě mají potom dorostenci. Mapa je v měřítku 1:5000.

Letošní sprint slibuje tradiční Skandinávský terén s hustou sítí čárek (vysvětleno zde), které se vedou skrz vlnitý "nahoru-dolů" terén a tudíž předpokládám z velké časti jízdu soupaží, ovšem uvdíme co s tratí udělalo teplé počasí, ale myslím si že k nějakým velkým změnám nedojde.

Známé už jsou letošní parametry tratí, které se ničím výrazně neliší od tradičních vzdáleností a ani svým převýšením nezpůsobují závodníkům křeče ještě před startem.

Elitní mužská kategorie M21 - 3,2km (po spojnicích kontrol)/4,2km (ideálními postupy)/9 kontrol

Elitní ženská kategorie W21 - 2,9km/4km/9k

Juniorská mužská kategorie M20 - 3km/4,1km/10k

ostatní kategorie pro zajímavost v tabulce pod příspěvkem

JWSOC 2016 - sprint, foto: Markus Bianchi

Minulý rok se Mistrem Evropy stal Nor Lars Moholdt, který zvítězil o téměř půl minuty před Lamovem z Ruska a o 3. místo se dělili Nordberg (SWE) a Spoerry (SUI). Z Čechů byl nejlepší Jakub Škoda, který se ještě vešel do elitní dvacítky a dojel 20.

V ženách sprint ovládla švédská hvězda Tove Alexandersson, která druhé Trapeznikove z Ruska nadělila více než půl minuty. Třetí dojela Kechkina, také z Ruska.

Naše nejlepší žena, Hana Hančíková, skončila 6.

Favoritů pro letošní rok je v mužské kategorii opravdu hodně. Svůj titul bude určitě chtít obhájit Lars Moholdt a své druhé místo bude chtít vylepšit Andrey Lamov. O cenné kovy se, ale bude rvát celá spousta závodníků, mezi nimi třeba i loňský vítěz Světového poháru Erik Rost ze Švédska. Dalším Švédem, který má na to aby zasáhl do bojů o medaile je i loňský obhájce bronzu Ulrik Nordberg. Druhý bronzový medailista, před touto sezónou ukončil reorezentační kariéru, takže s ním letos počítat do bojů nemůžeme. Mezi favority můžeme počítat i dalšího Švéda Markuse Lundholma, který letos vyhrál Nordic International Meeting ve Finsku a minulý rok se na ME pokaždé vešel do elitní desítky. Černým koněm závodu bude domácí Jyri Uusitalo, který měl výborný začátek sezóny nebo nestárnoucí Eda Khrenikhov z Ruska.

V ženách je hlavní favoritkou loňská obhájkyně titulu a vítězka SP i světového rankingu Tove Alexandersson ze Švédska. Na paty jí budou šlapat silná Ruská trojice Trapeznikova, Kechkina a Oborina. Naše Hanka Hančíková se bohužel kvůli zlomené noze ME nezúčastní.

Vítězky minulého a zároveň favoritky letošního ME (1. Alexandersson, 2.Trapeznikova, 3. Kechkina

V juniorské kategorii nastal minulý rok, kvůli nepříznivému počasí (ironií je, že sněžilo jako blázen a co si více na LOBy přat...ale bylo nepříznivé) musel původní závod odjetý v pondělí zrušit a přesunout na úterý.

Bohužel se mi závod první den povedl lépe, když jsem druhý den udělal pár chyb, které mě stály lepší než 30. místo. I tak, jako první závod na juniorské vrcholné mezinárodní akci velké zkušenosti. První dva nejrychlejší byly "Ruské mašiny" Kiselev a Gorlanov, na 3. místě Nor Heimdal.

Letos považuji za velké favority opět Rusy, kteří jsou favority téměř ve všech kategoriích (ale jsme "jedna rodina", nikoho nepodezříváme -nebo pro jistotu nekontrolujeme- ;)). Loňský stříbrný Gorlanov sice přechází do dospělé kategorie, ale loňský mistr Kiselev ho jistě kvalitně zastoupí. Před Rusy se bude snažit dostat i již zmiňovaný Audun Heimdal z Norska, který mimo jiné obsadil na letošním MS juniorů v pěším OB 5. místo na middlu. Za velice silné považuji letos i mé tréninkové kolegy ze Švédska - Salén a Wickbom. A favoritem bude také další Švéd, Sjökvist.

Výborně na začátku sezóny jezdila i domácí dvojice Finů, Toivanen a Toivonen, kteří se také určitě budou chtít zapojit do bojů o cenné kovy. Uvidíme také jak se při přechodu mezi juniory povede Nicola Müllerovi, loňskému mistru Evropy v dorostenecké kategorii.

Co se týká mě, rozhodně neplánuji jet do Finska na výlet, ale mezi favority se ještě letos také nepočítám, to by nebylo moc, řekl bych, slušné. V širší špičce je plno dobrých závodníku, ke kterým bych se odvážil zařadit i sebe, ovšem do té TOP špičky mi pořád ještě něco chybí. Obecným cílem pro toto mistrovství je pro mne obhájit alespoň v jednom závodě loňské 14. místo, pokud se tak nestane, budu spokojený s každým umístěním v TOP20. Ovšem pokud si vše sedne, závod se mi vyloženě povede a zajedu lepší umístění, zlobit se nebudu. Do závodu ovšem nesmím jít s tím, že tam jedu vyhrát...tím už jsem si prošel v trénincích nebo předchozích závodech a moc dobře to nedopadlo.

Moje maličkost na loňské trati sprintu foto: Markus Bianchi

Zítra se můžete těšit na představení a preview zbývajících tratí - long, middle a štafety.

Omlouvám se za zpoždění článku, ale internet se rozhodl, že dnes nebude spolupracovat.

Zítra mě snad nechá, vydat článek dřív.

Vojta


Recent Posts
Archive
Search By Tags
Zatím žádné štítky
bottom of page