top of page

Jak se žije na severu


Před odletem jsem věděl minimum věcí pro následující rok a to bylo: jdu na rok do města Älvsbyn, budu tam běhat OB a v zimě jezdit LOB, je to na severu Švédska, v zimě je tam zima a tma. To bylo všechno a tak mě čekalo plno zjišťování, jak to tady chodí a vypadá.

Hned po příjezdu mě překvapilo příjemné prostředí areálu školy: školní budova (ve které je mimo jiné jídlena, posilovna, tělocvična nebo sauna), ubytovací domy (asi 6, před každým je "garáž" na kola) a uprostřed travnatý plácek se stožárem a altánkem na grilování. Žádná budova není vyšší než 2 patra.

1) Škola: Samozřejmě jsou zde i třídy a kabinety, ale na tom není co popisovat, to je všude podobné.

-a) jídelna: "Jídelna" se to nazývá u nás a každý si pod tím představí ošklivou místnost se stoly, na kterých stojí už 30 let jedna a ta samá umělá kytka a vydávací okýnko, kde dostanete něco, co se tváří jako jídlo.

Tady je to ŠKOLNÍ RESTAURACE a během obědů (11-13h) sem chodí jíst i normální lidé z města.

Na snídani je připraven "švédský stůl" (jak jinak), kde je vždy několik druhů jogurtů a cereálií, housky, sýry, marmelády a na pití čaj, kafe nebo pomerančový džus.

Na oběd míváme jedno jídlo a zákusek (bohužel chybí polívka, ta tady moc populární není). Jídlo je opravdu jídlo a nandaváme si ho sami. Další odlišností od českých jídelen je to, že si můžeme přidat kolikrát chceme. Přílohy si vybíráme podle chuti asi z 6 různých mís (salát, kukuřice, rajčata, mrkev nebo třeba ananas a ve Švédsku tak oblíbená Lingonsylt (brusinková marmeláda), kterou cpou opravdu ke všemu. Po obědě si můžeme dát kafe a menší zákusek.

Od 14 hodin se chodí na svačinu (ve švédsku tzv. "fika"). Je určena k odpočinku a konverzaci s ostatními.

Večeře je stejná jako oběd, jenom jiné jídlo. Nic zvláštního.

-b) posilovna, tělocvična a sauna: Máme sem neomezený vstup, kdykoliv chceme. Škola se sice v 16:00 zamyká, ale klíč od pokoje a od školy je stejný, takže když máme chuť můžeme si jít zaposilovat nebo zahrát si basket nebo ping-pong v tělocvičně.

A po tréninku si můžeme užít trochu relaxu v sauně.

2) Ubytování:

V areálu je celkem 6 ubytovacích domů. Dělí se na Ugglan 1-3, Svalan 1-3, Villan 2 a Sjulnäs.

Každý dům vypadá trochu jinak, ale vybavením jsou podobné.

Každý student (až na ty, kteří vyloženě chtěli bydlet společně) má vlastní pokoj s koupelnou (sprcha, záchod, umyvadlo...). V domě je potom sušárna s pračkou, kuchyně, společenská místnost nebo lyžárna.

S českým intrem to tedy nelze vůbec srovnávat.

3) Älvsbyn:

Malé pěkné městečko 60km jihozápadně od Luleå. Žije zde asi 4000 obyvatel. Sice malé, ale má tu vše, co je potřeba (škola, supermarket, atletický a fotbalový stadion) vše v docházkové vzdálenosti do 10 minut.

Leží v poměrně hornatém terénu, což je v kombinaci s hustým podrostem velmi náročné pro běh. V okolí je také plno map, osvětlené cyklostezky, které se v zimě používají jako lyžařské trasy, takže skvělé podmínky pro trénink.

Vojta

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Zatím žádné štítky
bottom of page